Jo flere utfordringer Tina får, desto sterkere blir hun

KATEGORI: Livsstil + Mennesker

Tina Haddeland har alltid vært fascinert av det ekstreme, og elsker å kjenne adrenalinet pumpe i kroppen. Det til tross for at hun mistet forloveden i en hangglider-ulykke.

Tekst: Marit Nilsen / PYX

Hun er høy, slank, blond og vakker. Latteren og smilet smitter før hun i det hele tatt har entret rommet, og når folk hører hvilke hobbyer hun har kan de pakke bort alle tanker om å sette denne damen i en bås.

– Jeg har alltid vært fascinert av det ekstreme, og elsker adrenalin. Det er vel få som forventer at jeg kiter, surfer, kjører crosser, downhill-sykkel og har prøvd meg som paragliderpilot, men det er jo det som er litt gøy også, ler 34-åringen fra Visnes, nord på Karmøy.

LIVSNYTER: Tina mistet forloveden og moren i ung alder. – Man må leve i nuet, du vet aldri hva morgendagen bringer. Foto: Haakon Nordvik

Tina er det hun selv kaller et trippelt skilsmissebarn med stefar, eks-stefar, far, mor, stemor og lista fortsetter… Hun er storesøster til sju halvsøsken, og måtte med andre ord tidlig ta ansvar i familien.

– Det var alle eller ingen. Familie har alltid vært viktig for meg, og betyr fortsatt alt – også den store, utvidede familien, understreker hun.

Hun valgte en retning innen tegning, form og farge etter ungdomsskolen, men det skulle vise seg at det var ingeniør hun skulle bli. Etter noen år mellom ulike jobber var det endelig tid for å ta i bruk utdannelsen da hun fikk fast jobb på Aibel – men kun for en kort periode. Tina var ikke klar for A4-livet, og så fort hun hadde spart opp nok penger dro hun på backpacking i Sør-Amerika.

– Jeg måtte ut og vekk, og surfing på Costa Rica var en av mange fantastiske opplevelser.

KLAR: – Det handler om å nyte øyeblikkene mens de er der. Foto: Haakon Nordvik

Ekstremsport

Kort tid etter sto Ekstremsportveko på Voss for tur sammen med to venninner. Ikke bare skulle hun få en gryende interesse for sport litt utenom det vanlige, men hun ble også hardt truffet av Amors piler.

– Han var høy, mørk og en utrolig fin fyr. Et ikon, minnes Tina.

Tina og canadieren Chris Muller falt pladask for hverandre i 2004. Hun på søken etter å utvide horisonten, mens han allerede var en stor idrettsstjerne, anerkjent for sine utrolige ferdigheter innen hanggliding, paragliding og kiting.

– Han tente lidenskapen min mot et mer aktivt liv.

De reiste til hverandre så ofte de kunne det året. Da han var på besøk på Karmøy i påsken året etter, fridde han, og de forlovet seg 4. april. Lykken var komplett.

SNØDRONNING: De siste årene har hun blitt mer og mer glad i å stå på ski, og reiser på fjellet så snart muligheten byr seg. Foto: Steinar Ågotnes

Dessverre for Tina ble lykken kortvarig. Tre uker senere fikk hun verst tenkelige beskjed: Chris hadde mistet livet mens han konkurrerte i VM i hanggliding i Florida. Chris ble bare 29 år gammel.

– Etter ulykken flyttet jeg til Canada og ble der i seks-åtte måneder. Det er vanskelig å si hva det gjorde med meg, men jeg lærte meg å sette pris på tiden, sier hun.

Hun beskriver Chris som en av personene som har inspirert henne mest i livet.

– Han var så lite høy på seg selv, til tross for at han var enorm innen sitt felt. Han var sponset av Red Bull, og gjorde triks kun et fåtall i verden mestret den gang. Et ikon, gjentar Tina for seg selv.

Hun har fortsatt kontakt med moren hans som i en alder av 76 år driver hanggliding-, paragliding- og kiteskolen som familien startet.

– Jeg besøker henne årlig, og elsker å drikke vin med henne mens vi ser sola gå ned bak Rocky Mountains like utenfor Calgary. En kan velge om en vil sette seg ned og deppe, eller leve videre med de gode minnene.

FRILUFTSMENNESKE: – Jeg håper at jeg kan være et godt forbilde, spesielt for jenter. Foto: Steinar Ågotnes

Til tross for at hun mistet forloveden i ekstremsport, har Tina valgt å ikke la det stoppe interessen hun har for naturen, teste grenser eller å leve i nuet.

En venninne sier følgende om Tina: «Jo flere utfordringer hun får, desto bedre rustet er hun i livet».

– Jeg har fått meg noen smeller, men man må jo bare reise seg igjen.

Ingen kontorrotte

For tre år siden var hun med å starte og drifte Klatreparken i Nedstrand og fikk tittelen daglig leder.

– Det viktigste er å få folk ut i naturen, og gi dem gode opplevelser. Det gir meg så utrolig mye.

I dag har hun tatt en pause fra Klatreparken for å fokusere mer på å være guide blant annet i Røldal med sykkel. Hun er også aktivt inne i Ravnafloke og byr på eksotiske naturopplevelser på Hagland. I tillegg leies hun inn som lærer for flere av reisene til Karmøy Folkehøgskole. For en knapp uke siden befant hun seg i Sør-Amerika i Peru, Bolivia og Brazil med 30 livsglade 18-19-åringer.

For å understreke konkurranseinstinktet til Tina kan vi fortelle at en elev prøvde å kappspringe med henne opp tre etasjer i en bygning høyt oppe i Andesfjellene.

– Konkurranseinstinktet slo inn da vettu, og jeg glemte at vi var over 4.200 meter over havet. Da jeg kom opp i tredje, føltes som om jeg fikk slag eller et infarkt, men det var «bare» høydesyke.

En paracet og litt søvn gjorde susen.

– Jeg vant for resten det kappløpet, blunker hun.

PÅ KANTEN: I mai kjørte Tina «Dødsveien» i Bolivia med crosser. – Jeg måtte jo bare gripe muligheten! Foto: Privat

På den samme turen kjørte hun også den sagnomsuste ”Dødsveien” i Bolivia på downhill-sykkel, og freste rundt motorcross i Andesfjellene.

– Jeg prøver å være et godt, men gjerne litt annerledes eksempel, spesielt for jenter. De har ofte en unnskyldning for å ikke prøve nye ting, og setter grenser mye raskere enn gutter. ”Shake it off!”, sier hun og ler.

REISELYSTEN: Da Tina fikk forespørsel om å være med 30 folkehøgskole-elever på tur til Machu Picchu, var hun ikke vond å be. Foto: Privat

I tillegg fikk hun besøkt eventyrlige Machu Picchu og Titicacasjøen.

– Vi var også innom barnehjem i Brazil og spilte fotball med «Fotball uten grenser» i Bolivia. En fantastisk opplevelse. Jeg har virkelig noen av verdens beste jobber, sier hun ydmykt.

Fra fjell til fjord

Neste uke er det igjen sykkelen som står i sentrum.

– Da drar jeg med meg en gjeng på 15 syklister fra fjell til fjord i Røldal. Å se folk mestre noe utenfor komfortsonen, er ubetalelig.

For Tina er jobben en livsstil, og langt fra noe hun bare gjør mellom klokken 08-16.

– Haugalandet og områdene rundt er så utrolig flotte. Og så koster det ikke skjorta å bruke naturen vår – den er der for deg og venter bare på at du skal kaste deg ut i den, sier hun.

 

LEVER I NUET: Tina tar gjerne med seg jentene og camper på stranda under åpen stjernehimmel dersom været er bra. Foto: Haakon Nordvik

Jentene har sørget for at Tina har roet ned tempoet et par hakk sammenlignet med tidligere. Å være et trygt anker med gode verdier og en sunn livsstil er grunnleggende for henne.

– Livet skifter fokus, og jeg er privilegert som har dem. Ettersom jeg mistet min egen mor for seks år siden har jeg lært meg at livet ikke kan planlegges eller settes på vent. Plutselig tar vi teltet med oss og overnatter på stranda med bål under stjernehimmelen. Vi lever her og nå.

INGENTING OVERGÅR MAMMAROLLEN: Hun har kastet seg ut i luftige svev og lange bakker, men ingenting overgår å bli mamma til jentene Maiken og Tuva. Foto: Haakon Nordvik

En kan velge om en vil sette seg ned og deppe, eller leve videre med de gode minnene.