Mrs. Bond – Tinashe Williamson

KATEGORI: Livsstil + Mennesker

Tinashe Williamson (32) ramlet inn i modellverdenen som 15-åring, og tok utlandet med storm. En sterk kontrast til mobbingen hun ble utsatt for hjemme på Vormsund.

Tekst: Marit Nilsen / PYX

– Modellyrket ble min «ticket out».

Dersom du følger Tinashe Williamson på Instagram (21.000 følgere) får du inntrykk av at dama oser av selvtillit, ofte ler av seg selv og deler både «highs and lows» fra livet sitt. Men det har ikke alltid vært slik. Barne- og ungdomsårene beskriver hun som kjipe, men mest av alt ensomme.

– Jeg ble nesten glad da folk slang dritt til meg. Da ble jeg i det minste sett.

Hun tar en kort pause før hun fortsetter. Litt mer glansfull i de mørkebrune øynene med sjel og røtter fra Zimbabwe.

– Jeg er ferdig med å være sint og bitter på de som gjorde livet mitt surt. Den beste hevnen er å ha det bra, sier hun selvsikkert.

Drømte aldri om modellyrket

Hun flyttet til Norge og Oslo allerede da hun var to måneder gammel, men drømmen om mer plass og hage gjorde at de flyttet til Vormsund da Tinashe var åtte år gammel. Tettstedet ligger en times kjøring fra Oslo, og har rundt 600 innbyggere.

– Årene på barneskolen var spesielt kjipe. Jeg så helt annerledes ut enn alle de andre og det var ikke enkelt på «bøgda». Jeg rettet ut håret, kalte meg Tina i stedet for Tinashe, og håpet at jeg en dag skulle våkne opp med lyst hår og spiss nese. Jeg gjorde alt for å ikke skille meg ut.

Hun forteller om flere kjipe episoder, men de aller verste vil hun ikke minnes – langt mindre dele med andre. Redningen kom like før hun fylte 15 år. På gata ble Tinashe oppdaget av en engelsk modellmamma, noe som førte til mange store oppdrag i utlandet. Livet ble snudd på hodet i positiv forstand, og stod i sterk kontrast til hverdagen i Vormsund. Alt på grunn av utseendet sitt – et ytre hun tidligere hadde gjort alt for å endre.

– Det var ikke noe marked for mørke modeller i Norge på den tiden. Jeg hadde bare oppdrag i utlandet. Faktisk ble jeg ikke booket på jobber i Norge før mange år etterpå.

Hun understreker at hun aldri drømte om å bli modell, og at det var mye viktigere for henne å se verden enn å pryde forsiden av et magasin.

Etter det tok Tinashe et valg. Et valg om å legge det vonde bak seg, og å være lykkelig.

– «Look at me now, bitches», smiler hun og ler.

Eks + ektemann = sant

I dag smiler livet til 32-åringen som jobber i PR-bransjen og har podkasten «TE» sammen med Elisabeth Carew.

– Vi snakker sjælsentrert preik, gjerne på bekostning av hverandre, forteller Tinashe som i første episode blant annet kunne avsløre at ektemannen hadde klart å sende et par splitter nye 8.400 kroner dyre Marc Jakobs-sko til Fretex.

– Det var ikke så mye idyll i heimen da kan du si, ler hun.

Hun er gift med skuespiller, komiker og tekstforfatter Odd-Magnus Williamson (blant annet kjent fra «Torsdag kveld fra Nydalen», «Kon-Tiki» og «Aber Bergen»), og har datteren India (6) sammen med eksen Håvard Kvangarsnes. Selv om Odd-Magnus er bonuspappa, er alle tre like delaktige når det kommer til barneoppdragelsen. Og grunnen til at det fungerer? Jo, Håvard og Tinashe har gitt hverandre en pakt om å alltid sette India først. Uansett. I tillegg har de grunnleggende respekt og kjærlighet for hverandre.

– Klarer du det, ja, da er det god stemning! Da klarer du å være på bursdagsfest, skoleavslutning og alt det der – sammen. Jeg skjønner at det kan være vanskelig for noen dersom bruddet er stygt, men baksnakk ham med venninnene dine da – og ta heller en high-five foran barna.

Når Tinashe får spørsmål om å beskrive seg selv, ler hun og spøker om at vi kan jo bare ringe eksen. Der får vi tross alt sannheten.

– Vi ringer Håvard, vi, sier hun mens hun søker han opp på telefonlista og trykker på høyttaler midt i intervjuet.

Håvard står og lager mat sammen med India mens vi ringer. Han er sulten, klager over lavt blodsukker, men klarer likevel å si følgende om eksen på sparket:

– Du er fortsatt min beste venn. Tøff i trynet, men du har en sårbarhet i deg som gjør at du er en veldig spesiell person. En person mange blir glad i. Samtidig er du «totally crazy», og du liker å sette meg i sånne spots som du vet at jeg ikke liker. Når det er sagt; jeg kunne ikke bedt om en bedre foreldrepartner. Jeg tror aldri vi har kranglet om noe i når det kommer til oppdragelse. Og det setter jeg enormt stor pris på.

– Fader, du får meg til å grine, kommer det fra Tinashe før hun mumler noe om at hun må legge på.

– Jeg hadde tatt en kule for Håvard. Han er min «rock», sier hun og legger telefonen fra seg.

Mørk, drøy humor

Men Odd-Magnus er hennes store kjærlighet. Det er han hun sverget evig troskap til for to år siden, og det er han hun har valgt å dele livet sammen med. I gode og onde dager. Hun beskriver han som intet annet enn fantastisk, og at de ler mye sammen. Leiligheten deres er fullt med mørk, drøy humor. I tråd med deres forhold.

Da han fridde til henne i 2013, tok han henne med på et rebusløp i Oslo. Til steder som har betydd noe for dem i løpet av forholdet.

– Jeg vil ikke dele alt, men det endte jo opp med at jeg sa ja, dog etter en meget drøy rekonstruksjon av en forferdelig date jeg en gang hadde vært på og som vi har ledd mye av, ler hun.

Den mørke, dystre humoren gir hun brødrene Tapi (34) og Lars (30) litt av skylda for. Spesielt storebroren.

– Han har kjørt så mange «pranks» på meg, og er nok noe av grunnen til at humoren min er som den er. I tillegg er jeg dritten i midten, og har måttet tåle litt.

Likevel er Tapi den som har gitt henne følgende, gylne setning når livet har buttet imot:

«A lion doesn’t concern itself with the opinions of the sheeps».

Tinashe gjentar setningen tre ganger før hun skryter av begge brødrene sine, og understreker at hun har et kanongodt forhold til dem begge. Men foreldrene har hun ikke kontakt med i dag.

– Hvordan føles det?

– «In time we all teach ourselves to live this way», sier hun og kobler sitatet til en av sine favorittartister, George Michael, før hun legger til:

– Jeg ønsker dem alt godt, og det går veldig bra med meg, men det er alt jeg har å si om den saken.

India først

Da hun ble mamma som 25-åring fant Tinashe endelig meningen med livet.

– Hvordan er du som mamma?

Tinashe blir tydelig rørt mens hun tenker på sin seks år gamle datter som er hjemme i Oslo sammen med pappaen sin mens hun er i Haugesund på fotoshoot.

– Hun er det viktigste jeg gjør, og det viktigste jeg har gjort. Jeg prøver å være kul, morsom og at vi gjør mye gøy sammen. Og så er jeg streng, men bare når det trengs. Men det er ikke så ofte egentlig. Altså, vi kan spørre henne også?

Tinashe ringer jenta som ga livet hennes mening da hun fødte henne den siste dagen i mai for seks, snart sju år siden.

– Du er best, kommer det kontant fra den lille jenta i andre enden.

Setningen kler nærmest Tinashe naken, og gjør henne tydelig beveget.

– Dattera mi er en dritkul jente. Jeg er så heldig.

Men med to kjente foreldre er det ikke bare-bare å gå en tur i parken, til kafeen eller på butikken.

– En gang sa India til Odd-Magnus «Du har så mange fans, ass». Så, ja, det blir noen selfies. Noen ganger stusser jeg over at folk ikke skjønner at man kanskje ikke kommer bort når vi spiller fotball i parken, eller spiser mat med India, men nei.

– Hvordan avviser du fans når det ikke passer?

– Nei, er du gal! Vi sier alltid ja.

Bruker stemmen

Hun er opptatt av at alle skal bli respektert uansett hudfarge, religion og legning. Hun brenner for de svakeste i samfunnet, og har fem regnbuefargede hjerter på instagram-profilen sin slik at ingen skal være i tvil om hvor hun står. Dersom Tinashe kan bidra til at noen slipper å gå den samme, lange veien for å oppnå lykke slik hun selv måtte, er hun fornøyd.

– Hvis jeg kan har ha en flik av påvirkning for noen som har eller har hatt det vanskelig, vel, da har jeg brukt den bittelille stemmen jeg har til noe godt.

32-åringen håper å kunne være en venn og samtalepartner for andre slik hun selv hadde trengt i oppveksten. Av og til kan hun se seg selv i speilet og tenke at hun fortsatt er den lille jenta som ingen ville leke med.

– Men nå har jeg lært meg å se helt objektivt at jo, jeg er vel over snittet. Kanskje kan jeg til og med nikke meg opp på firer´n med noen gode tusjer (retusjering), humrer hun samtidig som hun smiler selvsikkert.

Gjennom dette intervjuet kan det virke som om Tinashe er en åpen person som kan snakke om alt. Men slik er det ikke.

– Ingen vil fremstå som svak og sårbar, men det er terapi for meg å tvinge meg selv til å pushe grenser.

– Herregud for en bil, sier Tinashe, og ser bort på en Volvo 1800ES.

Kvinner som har inspirert henne, både på det menneskelige og stilsikre plan, er blant andre Lauren Hill, Oprah Winfrey, Erykah Badu, Grace Jones og Trina Parks («Diamonds are forever» – 1971). De to sistnevnte, sammen med en Volvo 1800ES, var også inspirasjon til fotoshooten i forbindelse med dette intervjuet.

Tinashe gjør færre modelloppdrag nå enn før, og sier kun ja til de hun kan stå inne for ett hundre prosent. Hun forelsket seg helt da hun sjekket ut Instagram-profilen til Haakon Laastad, og hans klassiske retrostil.

– Å si ja til denne jobben krevde knapt betenkningstid. Ikke bare får jeg leke meg foran kamera som et av mine forbilder, men jeg får også fortalt en historie som forhåpentligvis kan påvirke noen til å føle seg bedre. Da er det verdt det.