Reidun Hetland – under huden

KATEGORI: Mennesker

Stilen, lokalet, plasseringen. Alt stemte. Et glass vin og litt framtidsdrøs sørget for at Studio203 ble til i løpet av kort tid.

Tekst: Marit Nilsen / PYX

Gullbelagte lamper, disker og speil. Alt originalt fra da lokalene en gang huset rådyre pelskåper i Buntmaker John Strømmes butikk helt nord i Haraldsgata. Helt fram til i fjor – da ble 15 år gammelt støv endelig tørket bort, og dagslyset fikk igjen flomme fritt.

– Da jeg trakk gardinene til side på en spontan befaring var det som om lokalene ropte på meg. Jeg kunne ikke la sjansen gå fra meg, forteller 28-åringen som egentlig ikke hadde planer om å starte for seg selv – helt enda.

En knapp uke etter Reiduns besøk i Haraldsgata 203, var oppussingen i gang og leiekontrakt signert. Hun forteller om en tid hvor hun i det ene øyeblikket var strålende fornøyd, før hun i neste sekund kunne bli skremt av tanken på å bli sin egen sjef.

– Heldigvis har jeg ikke angret en eneste dag siden jeg åpnet, smiler hun.

Pakket bagasje og drømmer

Reidun vokste opp nord i byen, var glad i skolen og likte stort sett alle fag. Haraldsvang og Vardafjell ble begge gjennomført med karakterkort og framtidsplaner trygt på plass. 19 år gammel endte hun opp i Stavanger med reiseliv på studieplanen.

– Men verken by eller studie passet meg, forteller hun.

Etter et snaut år i oljebyen, flyttet hun til hovedstaden og inn et lite jentekollektiv bak slottet. Med seg hadde hun bagasje og drømmer – men ingen skoleplass.

– Målet var å finne riktig retning på veien, og hudpleie lå øverst på lista. Oslo var uansett byen jeg ville være i.

Kort tid etter søkte hun studieplass ved privatskolen Beauty Hudpleiefagskole. Der måtte hun gjennom to opptaksintervjuer før hun fikk tilbud om studieplass.

– De ville gjøre en grundig sjekk på hver enkelt søker for å sjekke at vi var dedikerte nok. Det to-årige studiet gjøres unna på ett intensivt år, men da kommer du deg også raskt ut i jobb, sier hun.

Studiet ga mersmak, og Reidun fikk bekreftet at det var hudpleier hun ville bli. Hun har alltid likt tanken på å jobbe med mennesker, og hudpleie, sminke, bryn og vipper har vært en interesse for henne så lenge hun kan huske.

– Det er utrolig gøy å se hva sminke, farger og spesielt forming av bryn kan gjøre med et ansikt, sier hun.

Etter studiet valgte Reidun å bli boende i hovedstaden, og fikk jobb ved en hudpleiesalong. Dessverre besto arbeidet mer av vasking og rydding fremfor hudpleie og rådgivning til kunder.

Som bestilt dukket drømmejobben opp. Den eneste haka var at det var hjemme i Haugesund, og ikke i Oslo, hvor Reidun hadde tenkt seg å bli en stund til.

Men da Eli Holme Lie ved Haugesund Hudpleieklinikk ringte og spurte om hun var interessert i å begynne hos henne, trengte ikke Reidun lang betenkningstid. Hun pakket tingene sine, flyttet hjem og kunne endelig begynne å hjelpe kunder med å finne den gode selvfølelsen som riktig hudpleie, sminke og gode produkter kan sørge for.

– Eli er utrolig dyktig og kunnskapsrik. Hun har lært meg mye, og jeg er veldig takknemlig for tiden jeg jobbet sammen med henne, sier hun.

Hudpleie – også for menn

Reidun ble værende hos Haugesund Hudpleieklinikk i fem fantastiske år. Et vinglass og en framtidsdrøs i romjulen var likevel alt som skulle til for å endre hverdagen slik hun kjente den.

Lokalene hun nå leier, eies av familien til en god venn, og hun går på jobb med et smil om munnen hver eneste dag. Og hun understreker mer enn en gang at sminke og hudpleie ikke bare er overfladisk, men at det handler om å forsterke de gode sidene.

– Skjønnhet for meg er riktig utstråling og at en er trygg på seg selv. En selvsikker person som bryr seg om hvordan en ter seg, er noe av det flotteste jeg ser.

Daglig hjelper hun kunder til å bli den beste versjonen av seg selv. Og som regel er det lite som skal til, avslører hudpleieren.

– Jeg motiveres av kunder som er fornøyd, og heldigvis har jeg fantastiske kvinner og menn i stolen min hver eneste dag, smiler hun.

Reidun er stor fan av øyenbryn, og mener at det er hennes absolutte spesialitet.

– Bryn skaper en ramme i ansiktet og definerer øyne og blikk. Å ha rett farge og form på bryn utgjør en stor forskjell i et ansikt, sier hun.

Øyenbryns-trendene har forandret seg mye gjennom tidene, og mange husker gjerne de syltynne 90-tallsbrynene som var svært populære i sin tid.

– Så kom Cara Delevingne å snudde trenden til kraftige, ustelte bryn. Jeg mener øyebryn skal passe den enkeltes ansikt og ikke følge trender som kommer å går, understreker Reidun.

Mange tror gjerne at hudpleie, bryn og sminke er forbeholdt kvinner. Likevel er nærmere 30 prosent av Reiduns kunder, menn.

– Når de først steller hår og skjegg, hvorfor skal de ikke ta seg av hud og bryn også? En trenger ikke se behandlet ut, noe mange frykter, og ofte trenger en ikke å gjøre mye for å oppnå et godt resultat.

Hun følger langt fra alle trender slavisk, men passer selvsagt på å holde seg oppdatert på det som rører seg i skjønnhetsverdenen. Reidun er mest opptatt av å finne en stil som kler kunden – til alt.

– Jeg sporer meg alltid inn på hva kunden min føler seg vel med, sier hun.

Det gjaldt også salongen da hun skulle velge farge og uttrykk. Svært mange forbinder skjønnhetssalonger med hvite, lyse vegger og romantisk tilbehør. Reidun gikk for gull.

– Lampene, diskene, speilene, veggene. Alt er originalt, og har kun fått seg et malingsstrøk og litt kjærlighet. Interiøret gir salongen en ekstra dimensjon, og jeg synes alt er veldig meg, smiler hun fornøyd.

– Men å bestemme seg for å satse på drømmen helt alene – var det bare enkelt?

– Min mor mente gjerne at det var litt tidlig, men hun har alltid støttet meg i mine valg, og sto rakrygget bak meg i prosessen.

I mai er det ett år siden oppstarten, og Reidun kan klappe seg selv på skulderen og se tilbake på et flott og innholdsrikt år. Hun liker å ha kontroll og har det alltid ryddig og ordentlig. På sikt ser hun også for seg at noen fyller det andre behandlingsrommet, men hun er nøktern og vil bygge stein for stein fremfor å gape over for mye.

– Er du en perfeksjonist?

Hun smiler, litt nølende, før hun nikker bekreftende.

– Jo, jeg er vel det, men det bør man nok være når man først velger å starte for seg selv. Det er ingen som holder deg i hånden, eller som passer på at du tjener nok til å betale alle regningene, sier hun.

Elsker sentrum

Studioet ligger helt nord i byen, og det er langt fra tilfeldig. Den unge hudpleieren ønsket seg nemlig lokaler litt skjermet fra sentrumskjernen, og i løpet av året kan hun smykke seg med byens flotteste gate. I februar starter kommunen arbeidet med å ruste opp den nordligste delen av Haraldsgata. Tre kvartaler skal få et ansiktsløft, og ifølge kommuneplanlegger Vigleik Winje, kommer Reidun og de andre butikkene til å ligge i byens fineste gate.

– Per nå ligger denne delen av byen med brukket rygg. Området har et stort potensiale, og endelig skal det legges til rette for gående og syklende på en skikkelig måte, sier Winje.

Frodige, grønne trær skal plantes, og materialvalg som skifer, granitt og brostein vil få gata til å skinne. Sittemuligheter med benker, forbedret sykkel- og gangsti og enveiskjørt gate vil tiltrekke seg gående og syklende, men likevel sørge for at biler har lov til å kjøre og parkere.

– Men det blir på de syklende og gåendes premisser, slår Winje fast, før han legger til:

– Folk trekker folk, og når en legger til rette for det, da kommer de, sier han.

Arbeidet er beregnet til å koste i underkant av 30 millioner kroner, og vil pågå fra januar til september. Reidun ser ikke fram til månedsvis med veiarbeid like utenfor salongdøra, men vet at resultatet vil gagne både henne og gata når det er over.

– Det er liv laga for meg i sentrum, og jeg ville ikke vært noen annen plass.

Hun bor i Asalvika med samboer Øyvind Fjeldheim, og nyter kort vei til jobb og har alt hun trenger i sentrum.

– Jeg er glad i byen min, og basen vil for alltid være Haugesund. Så krydrer vi heller tilværelsen med reiser og opplevelser til inn- og utland året gjennom, smiler hun.

Hun er ikke typen som tilbringer to fridager på sofaen bare for å slappe av. Aller helst bør kalenderen være fylt med helgeturer til fjells, Bergen, Stavanger, Oslo, New York eller en ferietur til et varmt sted.

– Når kalenderen er full, da slapper jeg av. Både privat og på jobb. Jeg elsker å ha det travelt, og liker at det går i ett.

– Du har en stor vennegjeng, og ser på deg selv som meget sosial. Hvordan er det da å jobbe helt alene?

– Vet du, jeg er sosial hele dagen med kundene. Noen av dem har gått til meg i årevis, og har begynt å bli både nære og kjære. Jeg er nysgjerrig på mennesker, og føler meg heldig som får høre om livet til andre – på godt og vondt, sier hun.

Underviste i 13 byer

Hun har et visuelt, godt trent øye, og det var også grunnen til at L´Oréal booket henne inn som foredragsholder og kursansvarlig for sine kunder.

– Jeg takket først nei da jeg hadde fulltidsjobb utenom, men så angret jeg og kastet meg ut i det likevel. En må jo ta de sjansene en får!

Kursene ble holdt i 13 forskjellige byer, og det i de samme månedene hvor Reidun gjorde siste innspurt ved Haugesund Hudpleieklinikk og startet for seg selv.

– En vokser skikkelig med slike oppgaver, og jeg var heldig som fikk legge det opp etter mine egne ønsker og skills.

Allerede påfølgende høst fikk hun en ny forespørsel om å være kursholder.

– Men da måtte jeg stikke fingeren i jorda, og prioritere mitt eget studio, sier hun bestemt.

Og før vi lukker døren til Studio203 får du med deg tre av hudpleierens nødvendige rutiner for en glødende hud:

– En god skrubb, fuktighetskrem og fuktighetsspray. Da har du lagt grunnmuren. Og husk; less is more når det kommer til sminke, blunker hun.

En selvsikker person som bryr seg om hvordan en ter seg, er noe av det flotteste jeg ser.