Petter Viksund – Fra oppvasken til driftsleder

KATEGORI: Livsstil + Mennesker

Tekst: Linda Nordbø
Idé og Regi: Haakon Laastad

Han arrangerte bryllup alene som 17-åring og var vaktleder på utestedene til Inventumgruppen før han var gammel nok til å slippe inn som gjest. Petter Viksund (28) har allerede skapt seg et navn i utelivsbransjen i Haugesundregionen. Det er ingen grunn til å tro at han vil stoppe der.

– Er det her vi skal sitte, Petter? Klokken har så vidt passert 11 fredag formiddag, og de første gjestene har meldt sin ankomst på MM Café og Bar på Indre Kai i Haugesund. Gjesten drar ivrig stoler bort til lokalets lengste langbord og smiler bredt mot Petter Viksund. –Det blir bra dette her altså, vi blir sikker 12 – 15 stykker, sier han. Petter bekrefter plasseringen med et stort smil og lover selv å fikse champagne til bordet litt senere. Ukens travleste dag for driftssjef Petter og resten av gjengen i Inventum er for lengst i gang.

Oppvokst i Inventum
Petter Viksund har knapt rukket å bli 28 år gammel, men kan allerede se tilbake på hele 15 år i «bransjen». Han har ansvaret for 350 ansatte, i tillegg til økonomifunksjonen i Inventumgruppen. Hele livet har han tråkket rundt i Inventum-drevne lokaler, og han har hatt alle tenkelige jobber i selskapet. Pappa Rolf Viksund var en av de som sammen med flere kompanjonger startet Inventum da Petter var guttunge, og etter at han ble tenåring har onkel Bjørn Gerry og Kell Riis Larsen overtatt roret.

– Jeg var vel 12/13 år gammel da jeg satt bak i bilen til onkel med plakater og stiftemaskin, og hoppa ut mellom lyktestolpene for å henge opp siste nytt fra de ulike utestedene, minnes Petter. Allerede innen den tid hadde han flere år bak seg på Byscenen, tidligere «Bakgården», og vaktmester Egil med den store røde kosten, er nærmest som familie å regne. Selv har han lagt ned år i oppvasken i cateringavdelingen, og tok bryllupsbookinger på strak arm lenge før han var fylt 18 år.

– Inventum har liksom alltid vært i livet mitt. Jeg har vokst opp med gründerånd og ble tidlig vant til at penger ble spart, telt og investert. Jeg har hatt en far som har jobbet hardt og mye, og en familie som generelt har vært opptatt av å skape noe i kultur- og bylivet i Haugesund, sier Petter.

Hentet «hjem» etter skole
I tillegg til pappas skapertrang har Petter også arvet nesen for penger, og etter fullført videregående skole startet han på en bachelorgrad i økonomi på Høyskolen Stord Haugesund.

– Mens kompisene mine dro direkte til Stavanger og Bergen, valgte jeg studiested etter hva som passet best med jobben i Inventum. Jeg fortsatte på masterstudier i finans i Stavanger og underveis i studiene fikk jeg tilbud om å begynne som aksjemegler for et selskap i Oslo. Den muligheten tok jeg, og fortsatte masterstudiene ved siden av jobben der. Nå er jeg utdannet siviløkonom.

Så snart Petter hadde fullført master i finans, begynte familien å ringe for å få ham hjem igjen til Inventum.

Tenkte du som liten at du kom til å følge i pappa Rolf og onkel Bjørn Gerrys fotspor?

– Jeg har gjerne sett for meg at jeg skulle jobbe i Inventum, men jeg har aldri tatt det for gitt. Jeg har bestandig hatt behov for å klare meg selv, og jeg har mislikt forventningen rundt meg om at det selvfølgelig er her jeg skal jobbe. Hvis jeg er flink nok og får det til, da kan det være at dette blir veien for meg.

– Jeg er heldig som får jobbe med spennende og lærerike oppgaver sammen med fantastiske og flinke medarbeidere. For øyeblikket er jeg her, så får vi se hva fremtiden bringer, sier Petter.

Skientusiast og hagenerd
Petter har vokst opp med begge sider av medaljen for gründerskap. Hånd i hånd med lærdom om drift og vekst, har Petter også fått mange perspektiver om tid og relasjoner.

– Oppveksten min har definitivt vært preget av å ha kommet fra en familie som verdsetter hard jobbing. I denne bransjen er helgene travlere enn ukedagene og ferier er vår høysesong. Det er klart jeg har gjort meg noen tanker om hvordan jeg ønsker å disponere tiden min. Det er viktig at dagene har rom for mer enn bare jobb, sier han.

For Petter er fritid synonymt med å være ute, gjerne i aktivitet og aller helst med ski på beina. I påsken krysset han store deler av Hardangervidda i ett strekk og la bak seg 9,4 mil på snaue 9 timer. Samme mann bedyrer at han også har svart belte i å klippe hekk.

– Jeg er generelt glad i å være ute og har en hage som jeg er veldig glad i å tutle i. Her legger jeg mye prestisje i hvordan ting ser ut og det går noen timer i uka på alle fire, både på plenen og i diverse bed, sier Petter.

Det er også viktig for Petter å ha tid til folk rundt seg og han samler mer enn gjerne en gjeng venner til middag eller fest hjemme.

Hvordan tenker du at venner oppfatter deg?

– Jeg håper de anser meg som en samlende fyr som er engasjert og støttene. Videre tror jeg mange med rette oppfatter meg som litt beskjeden, sier Petter.

– Jeg er veldig glad i å lage mat, og inviterer mer enn gjerne på middag hjemme. En kompis inviterte seg selv og samboeren på søndagsmiddag hos meg i sommer, og det viste seg at denne samboeren hadde blitt litt forlegen av dette. Kompisen min ba henne ta det helt med ro, Petter elsker sånt. Og det har han helt rett i, sier han.

Stort potensiale i Haugesund
Petter har mange tanker og drømmer for Haugesund i årene som kommer. Når han er på reise, jobber hodet gjerne parallelt med å observere konsepter og vurdere om de hadde vært noe å prøve ut her hjemme. Haugesund er allerede en urban by, men har mye potensial, mener Petter.

– Gitt størrelsen på byen, vil jeg si at vi har et rikt tilbud både når det kommer til opplevelser og aktiviteter. Vi har godt utvalg i kaféer og et bra uteliv. Jeg tror det er en fordel for en by å ha en motor i utelivsbransjen som Inventum, en stor og robust aktør som kan maksimere potensialet i de konseptene som fungerer, og samtidig tåle å eksperimentere med nye ting.

– Jeg har mange tanker om restauranter og konsepter både i Haugesund og andre steder, men vi er forsiktige, tenker langsiktig og satser på organisk vekst. Jeg har også et ønske om å bidra med enda mer kultur til Haugesund, gjerne ved å få noen av de aller største artistene hit. Sånne ting er gøy å jobbe med, og det er en fin anledning for oss til å gi noe tilbake til byen og alle gjestene som har besøkt oss i alle disse årene, legger han til.

Petter har også visjoner for Haugesund utenom kultur- og uteliv. Særlig brenner han for sentrum, butikknæringen og at handleopplevelsen i en bykjerne må være noe mer enn bare klær på et stativ.

– Folk trekker folk, det er viktig at både kommunen, sentrumsforeningen, og alle andre aktører jobber sammen for å skape opplevelser som gjør at folk ønsker å bruke sentrum enda mer, sier Petter.