Ragnhild Junge – fra det ytre til det indre

KATEGORI: Mennesker

Ragnhild Junge (44) endret retning i voksen alder og valgte å ta en bachelorutdanning innen ernæringsfysiologi. Nå hjelper hun folk til å få en bedre livsstil.

Etter å ha jobbet i klesbransjen siden hun var 18 år gammel, valgte Ragnhild å utdanne seg innen en fagretning hun alltid hadde drømt om – ernæring.

– Det å jobbe med mennesker, hjelpe dem til å få et bedre liv, motivere og engasjere dem til å nå sine mål er svært tilfredsstillende, forteller Ragnhild.

Hun kombinerte en treårig bachelorutdannelse innen ernæringsfysiologi med familieliv og jobb som skoleassistent.

Selv om hverdagen krevde mye av Ragnhild i denne perioden, valgte hun å utfordre seg ytterligere. Som en del av studiene bosatte hun seg i Tanga i Tanzania hvor hun studerte global ernæring. Her levde hun primitivt i en stråhytte sammen med befolkningen. Hun var med på å bygge grønnsakshager slik at ressurssvake familier skulle bli selvhjulpne.

– Det var så grusom fattigdom at det er vanskelig å ta innover seg. Likevel, til tross for at de manglet alt og bodde i blikkskur, sprang det tilsynelatende lykkelige barn rundt overalt. Det er en voldsom urettferdighet i verden med tanke på fordelingen av mat. Spesielt når vi vet at det egentlig er nok til alle.

Familie og verdier

Ragnhild har alltid vært interessert i å lage mat, og hun elsker å være kreativ når hun setter sammen råvarene. Samtidig påpeker hun at det er vel så viktig for henne med gode matvaner. Felles måltider med familien er høyt verdsatt. Dette har rot i hennes egen oppvekst.

– Vi sto opp til dekket frokostbord, og kom hjem fra skolen til ferdiglaget middag hver eneste dag. Norsk, god og sunn husmannskost. Min far var glad i sjøen, noe som gjorde at det ble mye fisk på middagsbordet. Det er også helt klart at alle timene mamma brukte og fortsatt bruker på kjøkkenet, har inspirert meg.

Det er viktig for Ragnhild å få frem at selv om hun er opptatt av ernæring og sunne matvarer, kan også hun unne seg mindre sunn mat. Men alt med måte.

– Familien min og jeg spiser helt vanlig mat, men jeg liker godt å spise sunt og lett. Rett og slett fordi jeg føler meg mer våken og frisk da. Fisk, kyllingfilet, supper – alltid med masse salat til. Men om 16-åringen vår har bestilt tandori eller bolognese, så spiser jeg selvsagt det også. I helgene skeier jeg ut med ekstra god mat, litt vin og gjerne sjokolade. Det er viktig å kose seg innimellom.  

Kostholdsveiledning

Ragnhild jobber nå som kostholdsveileder hos GPS Helse i Haugesund. Her setter hun sammen skreddersydde kostholdsplaner til klienter med ulike behov.

– Når en klient kommer opp til meg på GPS Helse, snakker vi først om hva jeg kan hjelpe dem med. Er det en livsstilsendring på grunn av sykdom som diabetes 2, eller annen sykdom, legger vi opp kostholdet deretter. Trenger de gå ned i vekt på grunn av trivsel eller at helsen krever det, legger vi opp kostholdet etter det.

Underveis har Ragnhild alltid fullt fokus på å finne best mulig løsninger tilpasset hver klient.

– Jeg beregner da hvor mange kalorier de forbrenner, og hvor mye de trenger. Vi går nøye gjennom hva de liker og ikke liker, slik at kostholdsplanen de får med seg hjem inneholder mat som de synes er god samtidig som den er sunn. Så følges de opp. I disse timene går vi gjennom deres plan og måloppnåelse. Vi korrigerer meny, trening og lignende, hvis det behøves.

De fleste har nok opplevd at det er vanskelig å endre kostholdsvaner. Det er ofte demotiverende å prøve ut diett etter diett, for så å merke at man faller tilbake til gamle vaner etterpå. Derfor mener Ragnhild det er mer effektivt å ha klientenes nåværende kosthold som utgangspunkt.

– Gjennom å fokusere på det de spiser og finne fornuftige erstatninger i form av helt vanlig mat man finner i enhver butikk, tror jeg terskelen er mindre og effekten mer langvarig.

Lover resultater

Ragnhild påpeker at om klientene følger planene, så kan hun garantere effekt. Og når folk lærer om energibehovet sitt er det lettere å forholde seg til planen. Samtidig er livsstilsendringer krevende, og man må være disiplinert.

– Det er som sagt ikke enkelt å endre livsstil og kosthold. Men det enklere om du får hjelp. Kostholdsplanene man får av meg er veldig enkle å forholde seg til, der står det nøyaktig hva du skal spise til hvert måltid. Jeg tror det da er lettere å gjennomføre. Og gjør klienten det vi har avtalt, så vil de gå ned i vekt.

Dersom det føles ubehagelig å komme opp på GPS Helse for å få veiledning, kommer Ragnhild like gjerne hjem til klientene sine.

– Jeg vet at noen vegrer seg for å sitte og vente sammen med andre på venterom. De gruer seg litt til møtet. De skal jo tross alt fortelle om vaner og uvaner til meg i ukjente omgivelser. Derfor har jeg ved flere anledninger kommet på hjemmebesøk og gjennomført alle konsultasjonene i trygge rammer. Og jeg skal IKKE inn i kjøleskapet og skuffer, bare så det er sagt.

Ragnhild er ikke i tvil om hva jobben tilfører henne personlig.

–  Dette er en utrolig givende jobb, og jeg gleder meg veldig sammen med klienten når vi ser at ting fungerer. De ser at vekten går nedover, de føler seg friskere og mer våkne. Det føles rett og slett veldig meningsfylt.

Blogg

Ragnhild lanserte nylig også en blogg for å opplyse og informere folk om ernæring og hennes fagkunnskap.

– Da jeg tok utdannelsen innen ernæringsfysiologi, var det jo for å hjelpe folk. Og her kan jeg også opplyse om at det finnes hjelp for de som vil ha det. Jeg ønsker også å skrive enkelt og forståelig om temaer som omhandler ernæring og kosthold. Da tenkte jeg at blogg var en fin plattform. Da kan de som ønsker å lese om temaet oppsøke bloggen.

– Fremtidsplanen mine er å jobbe fulltid med ernæring, og å få hjulpet flest mulig mennesker til en bedre livsstil.

I tiden fremover vil Ragnhild komme med tips til sunne og enkle matretter i Laastadmagasinet.

Tips til en god start

Dette er en enkel næringsrik og rask frokost å tilberede. Grovt brød med kyllingpålegg, egg, avokado og grønt. Her får du i deg karbohydrater, proteiner og sunt fett. Et lite glass med lettmelk til, så har du en veldig god start på dagen.

Skal du derimot spise litt lettere, bytter du ut skivene med knekkebrød, og avokadoen med paprika. Da får frokosten et enda lavere kaloriinnhold. Fortsatt en sunn og god start på dagen!

Det er en voldsom urettferdighet i verden, med tanke på fordelingen av mat. Spesielt når vi vet at det egentlig er nok til alle.